A valid addition to the Dutch Jazz landscape. Downbeat (USA)
Vanaf de oprichting in 2007 spelen in het Clazz Ensemble twaalf musici hun eigenzinnige repertoire van gedurfde composities, messcherp uitgevoerde blazersmuziek, spetterende solo’s en groovende ritmes. Het Clazz Ensemble laat muzikale grenzen vervagen en bewijst dat de hokjesgeest niet meer in de 21e eeuw thuis hoort. Zowel voor de musici als voor het publiek biedt deze kleine bigband een verrassend muzikaal avontuur. De optredens worden vaak gecombineerd met multimediale en theatrale elementen. Het ensemble voelt zich net zo goed thuis op het North Sea Jazz Festival als op de klassieke muziekpodia. De vele concerten en de drie cd’s van het Clazz Ensemble hebben in de media ruimschoots aandacht getrokken. De cd’s kregen internationaal unaniem goede kritieken. Ook was het ensemble onder meer te zien in De Wereld Draait Door en VPRO Jazz Live. Met de projecten Avonturen (2007), Clazz in Zeeland (2009) , His Master’s Choice featuring Louis Andriessen, Jacob ter Veldhuis en Frank Carlberg (2011-2012)en Monk Inside Out (2014-2015) zoekt het ensemble de samenwerking met componisten uit de jazz, pop en klassieke hoek. In 10 jaar heeft deze bonte verzameling van muzikale karakters zich definitief een plaats verworven in de voorhoede van de Europese bigband traditie.
Meedogenloos luidruchtig en gierend melancholisch.
Clazz Ensemble sterk in de nieuwe jazz. NRC
Dick de Graaf, Tineke Postma, Nils van Haften en Werner Janssen –saxofoons/fluit/klarinet
Charlie Biggs, Frank Anepool, Gerard Kleijn – trompet/bugel
Vincent Veneman, Koen Kaptijn – trombone
Frank Carlberg piano / Guus Bakker – contrabas/basgitaar / Joost Kesselaar – drums
Taste, aplomb, and virtuosity. All About Jazz (USA)
a smart balance of classical precision and unhinged ferocity. New York Music Daily
Programma: Monk Inside Out
A concert with a festival flavour
Het Clazz Ensemble speelt werken van een gevariëerd gezelschap van componisten die zich laten inspireren door de muziek van de legendarische musicus Thelonious Monk (1917 – 1982). Het ensemble heeft hiervoor opdrachten gegeven aan zowel jonge als gevestigde makers uit verschillende muzikale stijlen. Uit de hoek van de moderne gecomponeerde muziek zijn gevraagd: Maud Sauer en Leonard Evers. Uit de moderne jazz Frank Carlberg (NY), Jasper le Clercq, Arend Niks, Dick de Graaf, Guus Bakker, Vincent Veneman en Jesse Passenier. Ook de enscenering van het project biedt variatie. Tijdens de voorstelling bevinden de musici zich niet alleen op het hoofdpodium maar verspreiden ze zich ook over de concertlocatie waardoor de sfeer van een festival ontstaat. Zo zien de luisteraars solisten en kleine bezettingen afgewisseld met optredens van het gehele 12-koppige ensemble. Gedurende de avond worden unieke en bewerkte video projecties getoond van de meester zelf.
Met het project Monk Inside Out laat het Clazz Ensemble zien dat de muziek van Thelonious Monk nog steeds een belangrijke voedingsbodem is voor vernieuwende muziek. Door haar keuze van uitvoerende musici en componisten gaat ze bewust een stap verder dan de inspiratie die Monk’s muziek al jarenlang biedt aan vele generaties uitvoerende jazzmusici. Met dit project benadrukt ze dat ook componisten door zijn vaak hoekige melodieën, zijn dissonante akkoorden en zijn onorthodoxe benadering van de piano worden geïnspireerd tot nieuw werk op het snijvlak van jazz en hedendaagse gecomponeerde muziek. Waar deze nieuwe composities opnieuw vruchtbare ‘vehicles for improvisation’ blijken te zijn voor de musici uit het Clazz Ensemble wordt de cirkel gesloten en ervaart de luisteraar opnieuw de geest van de geniale musicus Thelonious Monk.
Ze delen oppeppers uit waar zelfs de meest hardnekkige kniesoor vrolijk van wordt. Vrij Nederland
Video Preview Monk Inside Out (Friday the 13th Monk/Carlberg):
Mijke’s Middag , NTR Radio 6 april 2013
Kijk naar de videos van het voorlaaste project Federico on Broadway:
Clazz Ensemble in VPRO’s Vrije Geluiden 2012 en op het North Sea Jazz festival 2009
Hyperactieve energie wordt via stompende trombones en schmierende saxofoons geventileerd.NRC
Het Clazz Ensemble mengt klassieke muziek en jazz op een innemende manier. Volkskrant
Opererend in de Europese voorhoede van de nieuwste labelloze muziek. Trouw
MONK INSIDE OUT is mede mogelijk gemaakt door het Fonds Podiumkunsten.
MONK INSIDE OUT is supported by the Performing Arts Fund NL
Bach DNA is een suite in 7 delen die saxofonist en componist Dick de Graaf in de zomer van 2014 schreef voor het Clazz Ensemble in opdracht van het Bachfestival in Dordrecht. Tijdens de première in het Energiehuis bleek dit programma direct een groot succes.
Met het bewerken van thema’s van Bach tot improvisatie muziek had de Graaf al eerder ervaring opgedaan tijdens de Bach Feste 2007 in Leipzig en voor het ensemble Bach Reflections vanaf 2012. Toch was de opdracht om dit voor het Clazz Ensemble te doen extra interessant, omdat een dergelijk project nog nooit door een groot jazz ensemble is uitgevoerd. Voeg hieraan nog toe dat binnen het brede scala aan solisten binnen het Clazz Ensemble ook nog enkele ervaren klassieke Bach vertolkers zaten en de uitdaging was compleet.
Enkele Inventionen, das Wohltemperierte Klavier, de Matheus Passion, de Passacaglia en een deel uit de Luitsuite fungeerden als vertrekpunten voor de de-constructies en her-composities van de Graaf die zich verder liet inspireren door de bestseller Stoner van schrijver John Williams en het fluitspel van de rock-fluitist Ian Anderson, een van de helden uit zijn jeugd. Zo ontstond een zeer gevarieerd programma vol kleurrijke arrangementen en dynamische solistische en collectieve improvisaties.
Dick de Graaf, Nils van Haften,
Arno Bornkamp, Werner Janssen – reeds
Gerard Kleijn, Frank Anepool – trumpet
Koen Kaptijn, Vincent Veneman – trombone
Frank Carlberg – piano
Guus Bakker – bass
Joost Kesselaar – drums
Dick de Graaf over Bach DNA
Het begin van First Intervention doet u misschien denken aan historische arrangementen van de muziek van J.S. Bach door het The Modern Jazz Quartet, the Swingle Singers and Jacques Loussier. Trompettist Frank Anepool en saxophonist Arno Bornkamp gaan van start met Bachs eerste tweestemmige inventie in C (BWV 772). Nadat bariton saxofonist Nils van Haften, bas trombonist Koen Kaptijn en pianist Frank Carlberg zich bij hen gevoegd hebben, valt de ritmesectie in met een swingende ostinato die gaat dienen als begeleiding van improvisaties door de trombonisten Vincent Veneman and Koen Kaptijn. Verderop is er soloruimte voor saxofonist Werner Janssen die begeleid wordt door een stuwend ritme, tussen samba feel en swing.
Trouble Ahead begint met een opeenstapeling van grillige dwarsfluitmelodieën over een akkoordenschema dit zowel Bachkenners als jazzfreaks bekend in de oren kan klinken. De ritmesectie zet een stevig ritme neer dat als een hartslag tot aan het eind van het stuk blijft doorkloppen. De uitwaaierende fluitlijnen worden abrupt onderbroken door een uitbarsting van rockende ritmische patronen. Zij vormen de neerslag van de gevoelens van frustratie die heersten in de tijd dat ik met dit stuk bezig was: de dagen na de fatale crash van vlucht MH17 in het oosten van de Oekraine. Als een fenix uit de as verschijnt trompettist Gerard Kleijn met zijn interpretatie van de aria Erbarme Dich uit de Mattheus Passion (BWV 244).
Het begin van Dazzled is het domein van het saxofoonkwartet. De fuga no 2 in c mineur uit das Wohltemperierte Klavier (BWV 871) vormde mijn inspiratie voor dit stuk. Ook hier geeft de ritmesectie met een stevige beat structuur en rust aan de nogal hectische melodie. Pianist Frank Carlberg treedt naar voren als solist en aan het einde herhalen de koperblazers de beginmelodie van het saxofoonkwartet.
Stoner is de jazz ballad in dit project. Genoemd naar de hoofdpersoon in het gelijknamige boek van John Williams is dit stuk gebaseerd op de vijfde van Bach’s driestemmige inventies (BWV 791). Nils van Haften speelt een onbegeleide solo als intro en improviseert verderop op zijn bassclarinet. Een belangrijke solistische rol in dit stuk is ook weggelegd voor Guus Bakker op de contrabas.
Turtle Bay is het adres van het gebouw van de Verenigde Naties in Manhattan. Voor deze compositie nam ik Bachs zesde inventie in e majeur (BWV 777) als vertrekpunt. Door de voortdurende syncopen in een van de twee stemmen doet deze compositie sterk denken aan een gesprek tussen twee personen. Turtle Bay is een permanente chase chorus waarin wisselende duo’s hun muzikale conversaties naadloos in elkaar over laten gaan. Hun glad geregisseerde conversaties worden echter regelmatig onderbroken door luide accenten door de rest van de spelers. In contrast met de gedetailleerde blazerspartijen staan de twee vrijgevochten improvisaties door pianist Frank Carlberg en mijzelf.
Het massieve geluid van Bach’s Passacaglia voor orgel in c mineur (BWV 582) was mijn inspiratiebron voor het eerste gedeelte van Trinity. Het is luid en rafelig en de dichte textuur wordt nog extra benadrukt door mijn solo op de tenor sax. Maar dan klaart plotseling de lucht op en wentelt de band zich in een even spiritueel als vreugdevol 9/8 ritme. Verschillende solisten spelen solo fills over de tijdloze melodie, die langzaam uit het beeld verdwijnt.
Bach DNA commissioned by the Bach Festival Dordrecht 2014
performed at september 26 2014
at the Bach Festival Dordrecht /Energiehuis